piatok 13. februára 2015

Program rozvoja vidieka schválený

Dnes (13.2.2015) bol oficiálne schválený Program rozvoja vidieka pre Slovensko. V rámci tohto Programu má Slovensko k dispozícii 2,1 miliárd EUR na sedemročné obdobie.

Nový program rozvoja vidieka dáva Slovensku ďalšiu príležitosť pozdvihnúť naše poľnohospodárstvo a vidiecke oblasti. Slovenský vidiek a farmári už dlhodobo dostávajú značnú podporu z európskeho rozpočtu. Z Programu rozvoja vidieka sa od roku 2007 financovala modernizácia viac ako 1 500 poľnohospodárskych podnikov a budovanie infraštruktúry  vo viac ako tisícke obcí. Program podporuje aj znevýhodnené oblasti,  ekologické či tradičné výrobky a obnovu lesov.

Na roky 2014-2020 má Slovensko viac ako 3 miliardy eur na priame platby farmárom a viac ako 1,5 miliardy eur na rozvoj vidieka. Na toto obdobie sa podpora pre väčšinu európskych krajín znížila, no pre Slovensko stúpla približne o 700 miliónov eur. V súčasnosti sú európske dotácie pre Slovensko na úrovni európskeho priemeru. Európske prostriedky ponúkajú ďalšiu šancu posilniť slovenské poľnohospodárstvo, pritiahnuť doň mladých ľudí, podporiť kvalitné lokálne potraviny, oživiť spracovateľský sektor a mať tak životaschopný vidiek.” uviedol k schválenému programu Rozvoja vidieka vedúci Zastúpenie EK na Slovensku Dušan Chrenek.

Zdroj:

Ingrid Ludviková

Tlačové oddelenie
Zastúpenie Európskej Komisie v SR
Palisády 29, 811 06 Bratislava



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára