štvrtok 19. júna 2014

Otvorená scéna v Levoči otvorila turistickú sezónu

Odhaľme naše klenoty na otvorenej scéne 
Levoča 11.06.2014

„Slovensko je bohatou krajinou na ľudovú kultúru. Reprezentuje slovenský národ, najcennejšie poklady ukryté už od dávnych čias. Cenné a trvalé hodnoty ľudu boli a aj naďalej sú prirodzenou súčasťou nášho každodenného života. Nezaobíde sa bez nich žiadna slávnosť, významná spoločenská a rodinná udalosť.“ Ľudová kultúra v MAS LEV a MAS Šafrán je výtvorom kolektívneho ducha a múdrosti nášho ľudu. Stmeľuje v sebe rôznorodé prejavy, formované po celé stáročia v dedinskom prostredí. V ľudovej tvorivosti sa nám odhaľuje životná múdrosť, zvyky, obyčaje, tradície našich predkov, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu. Aj vďaka energii, s ktorou toto najvzácnejšie dedičstvo prezentovali naše folklórne telesá a remeselníci na podujatí Odhaľme naše klenoty na otvorenej scéne sme ponúkli širokej verejnosti mozaiku slova, hudby, piesne a tanca. Vypočuť ste si mohli rôzne žánre od dychovky, cez ľudovú nôtu, moderné melódie. Celé podujatie dotvorili aj remeselné trhy. Vidieť ste mohli rezbárov, drotára, výrobu lán, ručné maľovanie hodvábu, háčkovanie, paličkovanie a mnoho iného.

Veľa zanietených umelcov, ktorí sa zúčastnili vystúpenia participuje na mnohých  významnejších kultúrnych udalostiach v obciach a mestách.  V repertoári folklórnych súborov boli zozbierané a spracúvané zvykoslovné skvosty dedinského ľudu žijúceho pod Spišským hradom. V dramatických pásmach boli zobrazované jednotlivé činnosti alebo vlastností spôsobu života ľudu v minulosti. Niet nad detský spontánny prejav, ktorý je vďaka ochotníckemu zapáleniu milovníkov detského folklóru sprostredkovaný aj v súčasnosti a poteší každého, kto má rád tajomstvo a neoceniteľné bohatstvo Spiša.

Naši folkloristi sú odhodlaní dávať ľudovej piesni srdce i dušu, pretože práve pieseň dvíha ľudí z pádov a potešuje ich v úzkostiach, je súčasťou bežného života  a preto si zaslúži, aby sa šírila ďalej.


Pozrite si reportáž TV Levoča:




































Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára