streda 18. júna 2014

Deň mlieka v podaní študentov z levočských škôl


Deň mlieka vo virtuálnom virvare.... http://www.odorica.3-d.sk/

Zaujímavé podujatie, ktoré sa konalo v spolupráci s ekofarmou Odorica spestrilo piatkový program na viacerých stredných školách v meste Levoča. Začiatok podujatia odštartovala pešia túra z Levoče na ekofarmu, pre tých športovo založených študentov a zvyšok účastníkov podujatia sa zviezol autobusom. Išlo o otvorené podujatie, mohol sa ho zúčastniť, každý kto mal záujem. Do cieľa sme sa však museli „vyštverať“ všetci, keďže ekofarma leží v dosť nedostupnom teréne, v nadmorskej výške 680 m n.m. v trojuholníku medzi obcami Levočské Lúky – Levoča – Spišský Hrhov na úpätí Medvedích vrchov pri prameni Odorice. Celé podujatie sa nieslo v duchu ponúknuť mladým ľuďom bližšie spojenie s prírodou a s činnosťami, ktoré slúžia k zabezpečeniu si základných potrieb na živobytie.
Sprievodné aktivity počas podujatia: Možnosť pozrieť si výtvarnú výstavu miestneho umelca v stodole, nemáte možnosť každý deň. Taktiež povoziť sa na koni alebo na voze ťahanom koňmi. Tento zážitok si nenechali ujsť ani naši českí partneri z MAS Sdružení Západní Krušnohoří. Ochutnávky mliečnych produktov (mlieko – rôzne druhy, syry, korbáčiky a iné), ale aj domáci farmársky guľáš, chlieb s masťou alebo džemom a iné pochúťky potvrdili fakt, že to čo máme doma, to sa počíta.
Do projektu sa zapojilo 6 škôl z mesta Levoča, pričom sa vytvorilo 7 družstiev. Každé družstvo si dalo vlastné meno, na ktorom sa zhodli všetci členovia. Chuť súťažiť a elán bolo cítiť všade navôkol. Disciplíny, ktoré museli študenti zvládnuť preverili ich schopnosti a zručnosti. Sami boli prekvapení z výroby ovčieho syra, spôsobu prípravy mlieka a prísad, následnosti jednotlivých krokov pod odborným okom farmárky. Ďalej si vyskúšali pílenie dreva, rozloženie ohňa na opekanie slaniny, prípravu opekačky. V poznávaní bylín sa blysli milovníci botaniky a prírody. Učenie sa zážitkovou formou patrí medzi efektívne edukatívne metódy vzdelávania aj na stredných školách. Súťaž FARMÁR ODORICE preskúšala základné pracovné návyky na gazdovstve a hospodárstve, ale aj vedomosti. Získaný diplom bude študentom pripomínať ich pobyt na Odorici, ktorú veríme, že nenavštívili posledný krát. 
Umiestnenie súťažiacich:
1.   Miesto: „GUMKÁČI“ – Stredná pedagogická škola v Levoči (získali 94 bodov)
2.   Miesto: „VLAŽNÁ KVETINKA“ -   Gymnázium J.F. Rimavského
3.   Miesto: „ĎATELINKA“ – Spojená škola internátna v Levoči
4.   Miesto: „DEVÄŤ“ – Stredná zdravotnícka škola Štefana Kluberta
4.    Miesto: „MASKY“ – Gymnázium sv. Františka Assiského v Levoči 
6.   Miesto: „MIAZGOFCI“ – Stredná pedagogická škola v Levoči
7.   Miesto: „ŠTRYFOGGY J“ -  SOŠ Majstra Pavla Levoča                                                      




























                                                   Photo: OZ MAS LEV, o. z. 2014

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára