pondelok 19. augusta 2013

Z pripravovanej videokuchárky MAS LEV

Čo varili naše prababičky a babičky na Spiši?
Aké sú základné suroviny na prípravu tradičných jedál?
Odpovede na tieto otázky prinesie čoskoro videokuchárka z dielne OZ MAS LEV, pri ktorej nám pomáhali žienky z Domaňoviec. Elena Kočišová, Marta Gondová, Agnesa Hradiská a Margita Ružbacká.Mgr. Agnesa Žifčáková pripravuje komentáre a odbornú prípravu textov.
Už teraz môžeme aspoň prostredníctvom fotografií nazrieť do ich kuchyne!
 
 Anjelské jedlo - Kuľaša
 
Recept na Kuľašu
O kuľaši sa hovorilo, že je to anjelské jedlo. Pretože ide o veľmi jemný, lahodný pokrm, na ktorý nie je potrebné používať zuby a „duša po ňom spí ako v páperí“.
 
Suroviny: Porcia pre 4 osoby
8-10 ks zemiaky
250 g hladká múka
1 PL soľ
1-2 ks cibule, 100 g maslo
Postup: Zemiaky uvaríme v slanej vode. Po uvarení scedíme a podusíme. K zemiakom za mierneho miešania prisypujeme múku, rozmiešame dôsledne aby sa neurobili hrčky („buľky“), podľa potreby osolíme. Kuľašu  rozotrieme  na tanier a do jamky uprostred nalejeme roztopené maslo so spraženou cibuľkou.  Podávame  so sladkým, alebo kyslím mliekom.
 Pankúch
 
 
Recept na Pankúch
V minulosti obľúbené jedlo na raňajky. Množstvo múky a troška mlieka zväčšovala objem jedla, šetrilo sa tým na vajíčkach.
Suroviny:  Porcia pre 4 osoby
6 vajcia
10 dkg hladká múka
5 g soľ, ½ dcl mlieka 
1 kávova lyžička masti (alebo olej)
Postup:   Vajcia rozhabarkujeme  v nádobe, pridáme múku, mlieko a soľ. Vylejeme na zohriatu masť v pekáči. Nemiešame.  Dozlata upečenú hmotu podobnú hrubej placke  - pankúch  konzumujeme, kým je ešte teplý.
 Krupy s kolenom
 
                                     

                                     
Recept na Krúpy s kolenom

Jedlo sa varilo okolo 3-4 hodín v jednom hrnci už od rána. Na peci bolo potrebné mať dostatok miesta na veľké hrnce, v ktorých sa varil škrob na škrobenie „hrochmalenie prádla.“ Škrobili sa biele kidle, plachty, periny, uteráky, utierky...
Suroviny: Porcia pre 4 osoby 
1 údené  bravčové koleno  (cca 500 g)
200 g krúpy

4 ks zemiaky
Koreňová zelenina : 2 mrkvy, petržlen , kaleráb, zeler, 1 hrsť fazule
Postup: Umyté koleno varíme vo väčšom hrnci (v 3 - 4 l vody) aj s fazuľou. Po hodine varenia, pridáme pokrájanú zeleninu na kocky pokrájané zemiaky. Varíme do mäkka, kým sa mäso ľahko neoddelí od kosti. Nesolíme ak máme koleno predtým   údené a solené. Po uvarení mäso oddelíme od kosti, nakrájame na malé kúsky a pridáme do polievky, alebo jeme zvlášť mäso s  chlebom.

 Rungľa
 
Recept na Rungľu
V Domaňovciach  bolo toto obľúbené jedlo z repy („rungli“)  varievané veľmi  často. Keďže v každom dome pestovali repu na kŕmenie statkov aj hydiny nešlo o finančné náročný pokrm. Čerstvá repa bola domácnostiam k dispozícii počas celého roka, od leta až do jesene a v zime uskladnená z pivnice. V susedných dedinách repu obyvatelia nevarili, preto dostali Domaňovčania prezývku Rungľare. Za čo sa však nehnevajú.
Suroviny: Porcia pre 4 osoby     
1 väčšia alebo 2 menšie kŕmne repy
100 g hladká múka  
8 – 10 ks zemiaky
350 g bravčové mäso z pliecka alebo stehna
30 dkg škvarky
1 cibuľa, masť na zápražku, soľ
Korenie: 5 guľôčok nové korenie, 5 guľôčok celý peper , 1 kávova lyžička červenej mletej papriky a 1 kávova lyžička mletý peper
Postup:
Ošúpanú rungľu (časť pod listami odrežeme, pretože je tvrdá) postrúhame na strúhadle (ako jablká na koláč) a dáme variť do slanej  vody. Pridáme na kocky pokrájané zemiaky a varíme ich do úplného zmäknutia zemiakov a vodu zlejeme. Uvarenú hmotu dobre rozmiešame (zemiaky nesmú zostať  v kockách). Mäso osobitne dusíme na masti, pridáme 1 cibuľku, nové korenie, celý a mletý peper. Pripravíme svetlú zápražku z múky a červenej papriky. Zalejeme so scedenou zvyšnou vodou z  rungli. Po zavretí vylejeme zápražku do uvarenej hmoty z rungli a zemiakov, pridáme podusené mäso, dochutíme a všetko dobre premiešame. Servírovať sa môže aj tak, že uvarený prívarok dáme na tanier a na to poukladáme mäso. Mäso môžu nahradiť teplé škvarky alebo čerstvá na kocky spražená slanina. Môže sa jesť bez chleba, ale aj s chlebom.
 
Na tradičnej piecke 
                                    
 
 
Photo: Norbert Vegh a MAS LEV, o. z.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára