utorok 11. júna 2013

STUDENOČKA - detský folklórny súbor z územia MAS LEV

Detská folklórna skupina STUDENOČKA
 
Photo: MAS LEV,
 LeaderFEST 2012 Levoča
Studenočka pracuje pri ZŠ v Nižných Repašoch s menšími prestávkami od roku 2000. Vo svojich vystúpeniach sa sústreďuje predovšetkým na spev rusínskych ľudových piesní, oživuje a prezentuje zvyky typické pre oblasť Hornej Torysy – z obcí Nižné Repaše, Olšavica a Torysky.

Pravidelne sa zúčastňuje na Súťaži detského folklóru, súťaži rusínskych piesní Makovická struna a v posledných rokoch aj na Festivale folklóru Rusínov-Ukrajincov v Kamienke (okres Stará Ľubovňa). Aktívne sa zúčastňuje aj regionálnych podujatí a podujatí organizovaných školou. Ešte v začiatkoch svojho pôsobenia nahrala v spolupráci s Národno-etnickým vysielaním Slovenského rozhlasu dve rozhlasové relácie a vystúpila aj v relácií Slovenskej televízie „Vandrovali hudci“.

V roku 2003 nahrala vlastné CD Špivanočky moji a zapojila sa do projektu Rusíni v Levočských vrchoch, kde v spolupráci s folklórnymi skupinami zo štyroch obcí nahrala CD a zároveň sa jej členovia podieľali na vytvorení knihy Rusnacky obyčaji v Levockych verchoch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára